تاریخ : دوشنبه 29 آبان 1402

خواص، سنتز و کاربرد نانومواد بر پایه‌ی سریم دی اکسید در زمینه‌‎های مختلف علوم و فناوری

مؤلفان: دکتر سحر زینت‌لو عجب‌شیر، سمیه سلیمانیان
نانوفناوری در سال­های اخیر به سبب اینکه مواد در مقیاس نانو حائز ویژگی­‌های شگرفی مانند اندازه­‌ی کوچک، نسبت سطح به حجم بالا، واکنش­‌پذیری بالا، پایداری در فرایند­های الکتروشیمیایی و غیره هستند و به دلیل اینکه نسبت به همتایان توده­‌ای خود، به واسطه­‌ی این ویژگی­های خاص، در کاربردهای مختلفی وارد می­‌شوند، رشد فزاینده‌­ای را تجربه کرده و به شدت مورد استقبال جامعه‌­ی علمی قرار گرفته است و مطالعات به منظور بررسی زوایای پنهان نانومواد همچنان در حال انجام است. در میان عناصر مختلف، سریم به واسطه‌­ی آرایش الکترونی ویژه‌­ای که دارد خواص فیزیکی و شیمیایی منحصر بفردی را از خود نشان می­‌دهد. از این‌رو پایدارترین اکسید سریم، که سریم دی اکسید می­‌باشد، در مقیاس نانو حائز ویژگی­‌های بسیار ارزشمندی است که سبب شده‌­است در بسیاری از زمینه‌­های مختلف از قبیل انرژی، محیط­زیست، پزشکی، الکترونیک، کاتالیست و غیره وارد شود. گستردگی کاربری­‌های ارائه‌­شده از نانوذرات سریم دی اکسید و همچنین ویژگی­‌های منحصربفردی که شاید کمتر کسی از آن مطلع باشد، ما را بر آن داشت که در قالب یک کتاب، بطور گذرا به بیان گوشه‌­ای از آنچه این ترکیب شگفت­‌انگیز ارائه می­‌کند، بپردازیم.
در این کتاب با کنکاش در بین مقالات بین‌المللی و مطالعات جهانی که در این زمینه وارد شده‌­اند، سعی کردیم در فصل اول نگاهی اجمالی به ویژگی­‌های سریم و نانوذرات منتج از آن بپردازیم. در فصل دوم به روش­های تهیه‌­ی این نانوذرات پرداخته­‌ایم و در فصل سوم از چگونگی یاری رساندن نانوذرات سریم‌­دی‌­اکسید به محیط­زیست بحث شده‌­است. نهایتا در فصل چهارم کتاب، درباره­‌ی نقش نانوذرات سریم‌­دی­‌اکسید در مقوله­‌ی انرژی و تولید سوخت سبز هیدروژن سخن به میان آمده است. امیدواریم که عناوین بررسی‌­شده در این کتاب راهگشای پژوهش­‌های نوین درسطح کشور و دستاوردی برای اساتید گرانقدر، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، محققان و پژوهشگران عزیز باشد و توانسته باشیم با این اثر، خدمت هرچند ناچیزی به ساحت علم کرده باشیم.

• در دوشنبه 29 آبان 1402