تاریخ : چهارشنبه 4 آبان 1401

ترمودینامیک شیمیایی در علم مواد (از مفاهیم پایه تا کاربردهای عملی)

مترجمان: دکتر علی فردی‌ایلخچی، دکتر محمد امامی
ترمودینامیک شیمیایی یکی از شاخه‌های ترمودینامیک است که به بررسی و مطالعه ارتباط متقابل کار و گرما با واکنش‌های شیمیایی یا تغییر حالت‌های فیزیکی در محدوده قوانین ترمودینامیک می‌پردازد. هدف اصلی ترمودینامیک شیمیایی تعیین معیاری برای سنجش امکان‌پذیری یا انجام خودبه‌خودی یک فرآیند مانند واکنش شیمیایی، استحاله فازی و تشکیل محلول است. در این زمینه درک مفاهیم پایه‌ای همچون دما، گرما، و کار و توابع حالتی مانند انرژی درونی، آنتالپی، آنتروپی و انرژی آزاد اهمیتی فوق‌العاده دارد. کتاب حاضر تحت عنوان ترمودینامیک شیمیایی در علم مواد نگاهی جامع به موضوع ترمودینامیک شیمیایی دارد و سعی می‌کند پوششی کامل از مسائل پایه‌ای تا پیشرفته و از مفاهیم نظری تا کاربردهای عملی ترمودینامیک شیمیایی داشته باشد. با وجود گوناگونی و گستردگی آثار تألیفی و ترجمه‌شده موجود، کتاب حاضر دارای چندین مزیت مهم است که آن را از سایر آثار متمایز می‌کند. این کتاب تنها به بحث نظری صرف نمی‌پردازد و در اغلب مباحث پس از بیان موضوع و اثبات روابط پیچیده با ارائه چندین مثال کاربردی متنوع به خواننده کمک می‌کند که به درک دقیق‌تر و عمیق‌تری از موضوع دست یابد. بسیاری از مثال‌های حل‌شده کتاب از میان مسائل صنعتی و واکنش‌های بااهمیت شیمیایی مانند اکسیژن­زدایی از فولادها، واکنش­های احیای فلزات مهم صنعتی، واکنش‌های سرباره و ... انتخاب شده‌اند که می‌تواند برای دانشجویان مهندسی علاوه بر یادگیری موضوع، اهمیت مسائل نظری را در کاربردهای صنعتی روشن سازد. مهم‌ترین مزیت کتاب حاضر، آشناسازی مخاطب با مبحث ترمودینامیک محاسباتی و بسته‌های نرم‌افزاری شبیه‌سازی ترمودینامیکی در قالب یک فصل کامل است که کمتر کتابی در حال حاضر به آن پرداخته است. با توجه به محتوای این کتاب و سرفصل دروس دانشگاهی، به‌عنوان یک منبع درسی، کتاب حاضر می‌تواند برای درس‌های شیمی‌فیزیک و ترمودینامیک (1) مقطع کارشناسی رشته مهندسی مواد مورد استفاده قرار بگیرد. بااین‌حال، به باور مترجمان، برخی از مباحث کتاب به‌ویژه از فصل 7 به بعد که به تعادل شیمیایی، اکتیویته، محلول‌ها و ... می‌پردازد دانش قبلی روی موضوع را می‌طلبد و لذا دانشجویان تحصیلات تکمیلی، پژوهشگران، و مهندسان شاغل در صنعت می‌توانند بهره بیشتری از آن ببرند.

• در چهارشنبه 4 آبان 1401