تاریخ : دوشنبه 9 اسفند 1400

نانوساختارهای A2B2O7 بر پایه‌ی عناصر خاکی کمیاب: (خواص، روش های تولید و کاربردها)

مولفان: دکتر سحر زینت‌لو عجب شیر؛ وحید صداقتی
از اوایل قرن حاضر نانوفناوری به سرعت شروع به گسترش کرده و به بسیاری از زمینه­ها نظیر الکترونیک، علم مواد، شیمی، علوم زیستی، مکانیک و اپتوالکترونیک وارد شده­است. یکی از مهم­ترین حوزه­های توسعه­ی این فناوری، ساخت و گسترش مواد نانوساختار اکسیدی بوده است. در سال­های اخیر­، تهیه و شناسایی نانوساختارهای A2B2O7 بر پایه عنصرهای خاکی کمیاب به دلیل دارا بودن خواص خارق العاده و همچنین کاربردهای گسترده در زمینه­های گوناگون بسیار مورد توجه قرارگرفته­است. با جایگزینی A با عناصر خاکی کمیاب سه ظرفیتی و B با عناصری از قبیل زیرکونیوم (Zr) ، قلع (Sn) و سریم (Ce)، ساختارهای اکسیدی Re2Zr2O7 و Re2Sn2O7 و Re2Ce2O7 تشکیل خواهند شد که در سال­های اخیر مورد توجه بسیاری قرار گرفته اند.
با توجه به اهمیت نانوساختارهای A2B2O7 بر پایه عنصرهای خاکی کمیاب و گسترش روزافزون این شاخه در علم و فناوری نانو و عدم وجود مطالبی مدون به زبان فارسی در این زمینه، همچنین تحقیق و پژوهش­های چندین ساله­ی اینجانب در این زمینه که حاصل آنها در قالب مقالات در مجلات معتبر بین المللی به چاپ رسیده­اند، در این کتاب تلاش شده است که تا حد ممکن به بخشی از نیازهای پژوهشگران و دانشجویان فعال تحصیلات تکمیلی در این زمینه پاسخ داده شود. فصل اول کتاب حاضر به جنبه‌هاي عمومي نانوساختارهای A2B2O7 بر پایه عنصرهای خاکی کمیاب و نیز معرفی آنها می‌پردازد. در فصل دوم روش‌های تولید نانوساختارهای A2B2O7 بر پایه عنصرهای خاکی کمیاب ارائه می‌شود. فصل سوم بیانگر کاربردهای فوتوکاتالیستی نانوساختارهای A2B2O7 بر پایه عنصرهای خاکی کمیاب است و در فصل چهارم خوانندگان با کاربردهای نانوساختارهای A2B2O7 بر پایه عنصرهای خاکی جهت ذخیره­سازی آشنا می‌گردند. امید است کتاب حاضر بتواند به عنوان یک مرجع منسجم مورد استفاده اساتید گرانقدر، محققان فعال و دانشجویان تحصیلات تکمیلی  قرار گیرد.

• در دوشنبه 9 اسفند 1400